вторник, 19 септември 2017 г.

Откриха музей на теснолинейката Септември - Добринище на гара Цепина

 В предишна статия в блога ни ви разказахме за романтичното пътешествие с родопската теснолинейка (можете да прочетете цялата статия тук). Единствената теснолинейка в България вече има свой музей. Той се намира в обновената с доброволен труд гара Цепина, по маршрута на теснопътния влак, на 8 километра от село Варвара.


 Над 100-годишната история на живописната жп линия в Родопите, която свързва Септември, Велинград, Банско и Добринище, е събрана в бившата гара Цепина. Закрита през 2002 г., гарата в момента е само спирка в дефилето на река Чепинска. Мястото е историческо. Именно там през зимата на 1943 г. партизани убиват двама полицаи, свалят пътниците от влака за Велинград (тогава Чепино), а самата мотриса се разбива в реката.


 От две години насам гара Цепина се ремонтира с доброволния труд на над 20 души. Инициативата за превръщането й в музей е на Гражданското сдружение "За теснолинейката". Събрани са предмети, снимки и документи, които пазят историята на влака, който днес вече е атракция за туристи от цял свят.


 Музеят има за цел да популяризира стогодишната история на теснопътната жп линия и по този начин да привлича последователи към каузата за опазване на последната теснопътна жп линия у нас.


 През 2017-та се навършват 101 години от идеята за построяване на "Малкото влакче" и 91 години откакто то е факт. Събитието продължава традицията, която ГС "За теснолинейката" постави през 2016-а - всяка първа неделя на месец септември да бъде празник на теснолинейката.


 Миналата година вековният юбилей бе посетен от над 500 души от различни държави и краища на България.


 Домът-музей на теснолинейката е само една от инициативите на групата ентусиасти, поставили си за цел да покажат на света чара и емоцията от това 125-километрово живописно пътуване в Родопите.


 От септември тази година е възстановен и емблематичният за теснолинейката влак с името "Родопи", потеглил за първи път през далечната 1974 г. Композицията днес наподобява в максимална степен тази, пътувала преди 30 години. Има удобни вагони с килимчета и пердета.


 Озвучителна инсталация за съобщаване на спирките засега няма, но от БДЖ обещават да възстановят системите в реновираните вагони. Влак "Родопи" няма да има и бюфет, тъй като не са запазени такива вагони.

 Музеят ще работи само един или два дни в месеца. Желаещите да го посетят могат да се свържат с реализиралите проекта чрез сайта им www.tesnolineikata.com или страницата им във Facebook и да заявяват, че искат да го разгледат. A ако се чудите къде да отседнете - заповядайте в Туристически комплекс "Андела".

Автор: Ния Горанова, Purple PR                                                                               Източници:
"Нова" телевизия
вестник "Труд"
"Дарик" радио
                                                                                                    

За запитвания и резервации в Туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86

УниКредит Булбанк АД
BIC   UNCRBGSF
IBAN  BG28  UNCR  7630  1076  2494  62

Facebook на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на Туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар