петък, 2 януари 2015 г.

Връх Белмекен, язовир Белмекен и спортна база "Белмекен" - забележителности край Юндола


Поглед към яз. Белмекен от вр. Белмекен; m1r0r1m flickr.com ©

  Местността Юндола се намира на 16 км от Велинград. До нея се стига по пътя от Велинград за Банско и Разлог. (прочетете статията "Юндола - съкровище, скрито между Рила и Родопи")
 Курортът е разположен на 1400 м средна надморска височина, между Рила и Родопите.
От Юндола тръгват туристически маршрути за връх Белмекен (2626 м) в Рила и връх Черновец (1834 м) в Западните Родопи.
 Целият район около Юндола е изключително живописен. В близост до курорта се намират резерватите Рогачица и Валявиците, Филибишка поляна, местностите Черновец и Куртово, спортната база „Белмекен” и природната забележителност Пашови скали (прочетете статията ."Пашови скали - природна забележителност край Юндола")
Автор: Kalcho - flickr.com ©


Белмекен в превод означава "Бяло стопанство". Това име вероятно се дължи на снеговете, които при тази височина властват над това място почти целогодишно. Но когато заговорим за Белмекен е добре да се разясним за какво говорим, защото има връх, комплекс, хижа, база за спортуване и дори язовир с това име. Всичките тези места се намират в близост едно до друго, но всяко е само по себе си уникално и заслужава да се види. Въпреки, че Белмекен се намира на малко над 100 км. от София, тук действат планинските закони, за това ако пътуването ви е в началото на годината се запасете с вериги и топли дрехи. (Прочетете "Безопасно в планината - препоръките на българската планинска спасителна служба")


Ако сте от хората, които не обичат претъпканите курорти и не могат да си починат пълноценно, когато около тях има навалица от хора, то дестинация Юндола - Белмекен е чудесно решение за вас (прочетете "10 причини да отседнем в туристически комплекс „Андела“") – кристалните води на язовир Белмекен, чистото от смог небе, което се допълва от аромата на борови иглички и тишината на планината. В курорта Юндола има много почивни домове и хижи, но ако сравняваме цена с качество, то вашето одобрение без конкуренция би спечелил туристически комплекс „Андела“. Вижте цени тук.

Белмекен ще ви предостави тишината и спокойствието за които жадувате цяла година и ще ви подари прекрасни дни по време на зимната ви почивка. Тук няма да бъдете лишени от всякакви съвременни удобства и ще имате прекрасния шанс да практикувате любимите си зимни спортове. (прочетете  "Отварят още 4 ски писти в Юндола")

С името Белмекен се именуват няколко обекта в Рила – връх, хижа, язовир и спортна база.


 Язовир Белмекен се намира в Рила планина на 1923 м. надморска височина. Той е най-големият язовир на Балканския полуостров с насипна стена и е част от каскадата „ Белмекен – Сестримо – Чаира“ с обем 140 млн. м ³. Изграден е по течението на Сестримска река, като изходният пукт е село Сестримо. Водите му са кристално чисти и бистри, а високите хълмове покрити с буйна зелена растителност по чудесен начин се съчетават със сините води на язовира. Районът е изключително подходящ за разходки и пикници сред природата. Веднъж пристигнали на това магическо място можете да посетите (с кола или пеша) най–високия язовир на Балканите с насипна стена. На язовира се лови риба целогодишно, като доста често ще забележите рибари по бреговете, чиито главна цел е пъстървата. Ако решите да ловите риба тук, имайте предвид, че язовира има отливи и приливи, така че не се установявайте близо до водата, за да не се наводните сутринта.


Автор: Борислав Димитров flickr.com ©


За хората, любители на катеренето, стените на язовира са попътни точки към връх Белмекен, Каменчал, Балабаница и Славов връх. По южната стена на язовира минава пътека за хижата, но за да преминете по нея е нужно да сте оборудвани добре и с нужните знания за планината. По пътя може да срещнете коне, които си пасат спокойно на стада - това е нормално. Стопаните им от близките села ги пускат сами, като това е нещо като традиция за региона.
До хижата може да се стигне и от с. Костенец. Този маршрут е по–приятен, но е препоръчително да се подготвите с високи обувки и дълги панталони, защото тук се срещат някои видове змии, като усойници например. (Прочетете "15 неща, които да носим със себе си в планината") Хижата, въпреки пожара преди няколко години, е възстановена сега, но не предлага най–големите удобства, а само неща от първа необходимост – електричество, подслон, храна и вода.



 Връх Белмекен е връх в Ибърския дял на Рила с височина 2626 m. В близост се намира язовир Белмекен и високопланинската спортна база Белмекен. В съседство се намират Соколов връх и Червени връх. Сравнително лесно достъпен през лятото от юг, откъм язовир „Белмекен“. Северният склон е отвесен, извисява се над циркуса Кутлините. През зимата склоновете му са лавиноопасни и при изкачване трябва да се използват коловите маркировки. От Белмекен се разкрива невероятна гледка към планините Рила, Пирин, Родопите, Стара планина. В подножието на южния му склон, където се намира язовирът, изкачването му е сравнително лесно през лятото. Изходни пунктове за покоряването му са селата Юндола и Сестримо.
 През годините Белмекен се е наричал още Бели връх и Коларов връх.  В полите на върха се намира и площадка за летни лагери. Изходни пунктове за върха са селата Юндола и Сестримо. До 1942 г. връх Белмекен носи името Бели връх, до 1950 г. — Белмекен, а до 1999 г. — Коларов.



 Разположена в близост до язовира е високопланинската спортна база Белмекен – на около 3 км. Намира се в полите на Рила. Спортната база е предпочитана за подготовка както от родни спортисти, така и от чуждестранни. Базата разполага с футболно игрище, стрелбище за биатлон, гребна база на язовир Белмекен, зали за фитнес, бокс, вдигане на тежести, физическа тренировка, закрит плувен басейн, медицински център, подводен и ръчен масаж, физиотерапия. Спортният комплекс е на над 2000 метра надморска височина, като е разположен между Родопите и Рила. Има хотели и възможност за ски, но е много по–спокойно отколкото при други по–известни и популярни зимни курорти у нас. Тук дори има необходимите условия за тренировката на спортисти и състезатели. Има зали за бокс, борба, тежка и лека атлетика и други.





Автор: Ния Горанова, PuRple PR *


За запитвания и резервации в туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86



Facebook на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар