неделя, 28 септември 2014 г.

Юндола - съкровище, скрито между Рила и Родопи



Маршрут София - Юндола
Непознатата за мнозина планинската местност Юндола се намира на границата между две планини - Рила и Родопи, на 16 км. северозападно от Велинград.  Курортът е разположен на 1400 м. средна надморска височина и представлява обширна поляна, дълга около 3 км. и широка около 1 км. Тази съхранена, чиста и живописна местност се намира едва на 116 км. от София ( около 1 час и 40 минути път с автомобил), а от Пловдив е едва на 90 км. (около 1 час и 20 минути).




„Толкова близо, а толкова далече...“ – са въздишали навремето Хъшовете, гледайки към бленуваната родна България от чуждия дунавски бряг на Румъния. „Толкова близо, а толкова различно!“  - възклицават захласнати посетителите на този приказен кът, които са прекарали по-голямата част от живота си  в работа в мръсния и многолюден град. 
Като в приказките и в анимационните филмчета от детството, пътят до там криволичи покрай устието на река Яденица, сече масивните скали на планинските великани и е изключително живописен. Той подсказва на пътника, че отива на едно непознато място, където царуват единствено природните закони, където той е малък, а природата – голяма и величествена. Възхитителни гледки се откриват пред смаяния поглед  - достолепни планински върхове, мистични мъглявини, поляни сред високи гори и пасища с многобройни стада.
Панорама от местността Юндола
 Стадата от овце и кози всъщност са дали името на местността и на малкото селце - Юндола. Част от местното население там е от ислямизираи българи , а на турски думата „юндол” означава „пазар за вълна”, което подсказва с какво се е търгувало в този район едно време. Интересно е, че там пазарче има и до ден днешен, но сякаш времето е спряло преди много години.
Всеки може да си купи от местните производители натурални млечни продукти, сладка, гъби и ценни билки, пресни горски плодове или плетива от чиста вълна. В края на лятото, само в един единствен ден, малкото юндолско пазарче се увеличава стократно по време на традиционния местен Събор на Юндола, който е толкова мащабен и вълнуващ, че за него ще ви споделим като разказвачи на българска народна приказка в специална статия - в блога на туристически комплекс „Андела“, така че следете нашите публикации!
Традиционнен събор - Юндола



В близост до местността Юндола е връх Белмекен, където на спортни лагери, десетилетия наред тренират българските спортни надежди - заради чистия въздух и високата надморска височина.
Връх "Белмекен" през април

Юндола е подходяща туристическа дестинация както през лятото, така и през зимата. Сгушена между полите на Рила и Родопи, местността е защитена от силните и стихийни ветрове. Склоновете в района са покрити с хвойна и иглолистни гори.
През лятото, туристите бродят из иглолистните гори в района – в търсене на прохлада и единение с природата. Там средната температура през юли е едва 15°С. 
Именно от Юндола тръгват много туристически маршрути – такива за върли планинари или за начинаещи туристи. Каквото и да изберете – тонизираща разходка или спортно предизвикателство - целият район около Юндола е изключително живописен. Освен, че е, по детски казано „висока поляна сред планини“, Юндола е вододел между река Яденица (десен приток на река Марица) и река. Луковица и река. Абланица (леви притоци на Чеписката река). 
Туристически комплелс "Андела"


 В близост до курорта се намират резерватите „Рогачица“ и „Валявиците“, „Филибишка поляна", местностите „Черновец“ и „Куртово“, спортната база „Белмекен” и природната забележителност „Пашови скали“. От там, по туристически маршрут, се стига до самия връх Белмекен (2626 м) в Рила и до връх Черновец (1834 м) в западните Родопи.
 В близост до меката на СПА туризма в България - Велинград, Юндола е подходяща дестинация за тези, които търсят рехабилитационни и терапевтични лечение и процедури, или за онези, които имат нужда от почивка, тишина и спокойствие и просто жадуват за малко „глезене“. Чистият въздух и благоприятният климат са предпоставка за прилагане на климато-терапевтични процедури. Добре се повлияват заболявания на дихателните органи, болести на бъбречно-съдовата система, разстройства на нервната система, алергични и ендокринни заболявания.

 Дали ще се лекувате, или просто ще си почивате, дали ще споделите пътуването и престоя си със най-близките си, или ще се опознавате с новите колеги, в Юндола със сигурност ще се почувствате в хармония с природата и най-вече със себе си.
В курорта има много почивни домове и хижи, но ако сравняваме цена с качество, то вашето одобрение без конкуренция би спечелил туристически комплекс „Андела“. Вижте цели 10причини да отседнете именно в туристически комплекс „Андела“ в публикацията от нашия блог тук.

Туристически комплекс "Андела", Юндола
Горещо се препоръчва посещението на местността Юндола и на отявлени билкари и аматьори, събирачи на боровинки, гъбари, рибари и тежки табиетлии.
През зимата има ски писти, оборудвани със ски влекове. Снежната покривка се задържа около 80 дни, а средната януарска температура е -4°С. Дори и да не сте скиори, къде, къде по-приятна е зимата сред природата на място, където можеш да запалиш жив огън, да си опечеш мръвки, да пиеш домашно вино, да закусваш цедено кисело мляко със сладко от боровинки, а сутрин да вдъхваш планинския въздух, примесен с аромата на горяща дървесина и девствен бял сняг. Да се метнеш в снега след сауна или да правиш снежни човеци с детето си и да се будиш не от будилник, а от петел – там някъде - между Рила и Родопи.






Автор: Ния Горанова, PuRple PR *


За запитвания и резервации в туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86



Facebook на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар