събота, 19 септември 2015 г.

"Клептуза" - за езерото и една легенда...

 Днес в блога на Туристически комплекс "Андела" ще ви разкрием някои невероятни факти за езерото "Клептуза" и ще ви разкажем историята на красивата Клепна...

 В сърцето на Западните Родопи, във Велинград, е най-големият карстов извор на България – "Клептуза". Двете езера и парка са се превърнали в емблема на града. "Клептуза" е разположена на десния бряг на Чепинска река в село Чепино, а от 1948 г. е квартал на Велинград.


Стара картичка с езерото "Клептуза"

 Местността е обявена за защитена през далечната 1966 година. Цялата площ на защитената територия - е 412 хектара. Изворът има дебит 580-1180 литра в секунда. Част от водата на извора се използва за водоснабдяването на Велинград и рибарници, а друга част пълни две красиви изкуствени езера обградени с плачещи върби. Във въздуха се усеща аромат на борова смола, носеща се от вековни дървета - черен бор, разпръснати в цялата местност. Над двете езера има ресторант с огромна тераса, от която се вижда плуващата риба и полегатите склонове на западните Родопи.


"Клептуза" през ранната есен,
 автор: Андрей Андереев

 Над "Клептуза", в местността "Маркови скали" се пресичат 24-ти меридиан и 42-ри паралел, което е единствената пресечна точка в България. А това прави още по голяма загадката на "Клептуза". Водата в езерото е бистра като сълза и не променя температурата си нито през лятото, нито през зимата, твърдят местните. Според тях това са сълзите на Клепна, чието име носи езерото. 


езерото "Клептуза" и популярните му водни колела
 Това е и легенда, която всеки местен знае, защото разказва за онази чиста любов на една местна девойка, предавана от поколение на поколение.


Портрет на девойка в родопска носия
 Клепна се славела като най-красивата и умна мома в околността. Тя била от рода на Узите, но като всяко младо момиче пазела в тайна своята любов с един момък. Любовта им била много силна и взаимна и двамата се срещали в близката гора. Дошло време и родителите й решили да я задомят. Волята им обаче била различна от тази на дъщеря им. Те избрали за зет богат големец от съседното село. Той имал много пари, но нямал сърце. Красотата му била студена, душата му – мъртва, а думите- безжизнени.

 Клепна не се примирила с избора на родителите си и решила да избяга при любимия си, който бил готов да я отведе далеч. За да отиде при него, тя трябвало да мине през гората. Докато девойката вървяла през нея, минали и османци. Те забелязали красотата на момичето и го подгонили. Бягайки Клепна понечила да се скрие, но османците вече я застигали. Тогава тя се помолила на Господ, по- добре земята да я погълне, отколкото да попадне в ръцете на преследвачите си.

 Господ чул молбата й. Земята се разцепила и Клепна потънала в нея. Щом се скрила от погледа на нападателите, от ямата бликнала вода и удавила нейните преследвачи. Водата още си тече, а езерото, което носи името на Клепна от рода Уза е все така магнетично и очарователно.


Портрет на българска мома от Владимир Димитров - майстора
  

 Оформление: Ния Горанова, PuRple PR *


Източник: kmeta.bg

Прочетете още:


10 причини да отседнем в туристически комплекс „Андела“
Юндола - съкровище, скрито между Рила и Родопи
Пролет и лято в Юндола (СНИМКИ)
Параклисът "Света Петка" в Юндола (СНИМКИ)
Традиционен събор в Юндола - раходка в миналото
Пашови скали - природна забележителност край Юндола
Пещерата "Лепеница" - забележителност край Велинград
Връх Белмекен, язовир Белмекен и спортна база "Белмекен" - забележителности край Юндола
Голям интерес има към туристическите разходки с коне и понита в курорта Юндола

8 забележителности край Юндола
Магията на Родопи лекува с кисело мляко и...ракия




За запитвания и резервации в туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86


Facebook на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар