петък, 27 март 2015 г.

Пещерата "Лепеница" - забележителност край Велинград

 
На 12 км от Велинград, в община Ракитово е разположена пещерата Лепеница. Дълга е 1525 м и е на 975 м.н.в., с денивелация 10 м. Пещера„Лепенеца”  е в Западните Родопи, в подножието на вр. Сюткя. 
   До пещерата има достъп и от Велинград и от Ракитово. Тя е изключително атрактивен туристически обект. В нея е влизано до 1400 м. и все още никой не е видял, това което природата е оставила в хилядолетната си история. На 11.09.2010 г пещерата е отворена за туристи. Някои от залите имат атрактивни имена като „Арманите”,  „Концертната зала” и „Срутището”. От пещерата са картирани и проучени 1525 м. Запазени са уникални образувания и невероятно красиви форми – сталагмити, сталактити и сталактони, пещерни езерца, драперии, бисери и рози. Пещерата е на три етажа, като на долния минава подземна река. При дъждовно време на втория етаж се образуват 4 езера, а при липса на дъжд, езерата са две. Последният трети етаж е сух, но за жалост недостъпен. Пещерната фауна е много богата и интересна. Известни са 24 различни вида животни, 6 от които са троглобиотни, такива които живеят единствено в пещери. В пещера „Лепеница” има шест вида прилепи. Постоянната температура в пещерата е близо 10 градуса.

  
 Днес пещерата е вече туристически обект. Но повече от 50 години тя е била изцяло недостъпна за туристи. За природна забележителност е обявена в 1960 г. При посещение в нея се влиза  единствено с водач и специализирана екипировка, на не по-големи групи от по 10 човека. Движението се осъществява единствено по строго ограничени маршрути. Не се позволява употребата на алкохол и различни упойващи вещества, както и пушене при посещение в пещерата, чупенето и пипането на различните пещерни образувания. През повечето време се върви по изключително тесни коридори, а на доста места се налага и ниско навеждане. В голяма част от коридорите се гази вода. Посещението на пещера „Лепеница” е едно екстремно преживяване.


Искате да прочетете за още забележителности край Юндола? Предлагаме ви следните статии:








За запитвания и резервации в туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86


Facebook на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар