вторник, 23 декември 2014 г.

Бъдни вечер - История, традиции и обичаи в България


Туристически комплекс "Андела" ви пожелава Весела Коледа и успешна Нова 2015-та година!

Туристически комплекс "Андела" е място, където витае истински коледен дух. Красивата местност Юндола, намираща се на 16 км. от Велинград, е покрита с девствен бял сняг, но поради специфичната си локация ( а именно - Между полите на Рила и Родопи) е предпазена от стихийни ветрове и зимни бури. Има ски писти, оборудвани със ски влекове. Снежната покривка се задържа около 80 дни, а средната януарска температура е -4°С. Дори и да не сте скиори, къде, къде по-приятна е зимата сред природата на място, където можеш да запалиш жив огън, да си опечеш "мръвки", да пиеш домашно вино, да закусваш цедено кисело мляко със сладко от боровинки, а сутрин да вдъхваш планинския въздух.
 Повече за местността Юндола можете да прочетете в статията "Юндола - съкровище, скрито между Рила и Родопи" тук. Сред тази белоснежна приказка, по пътя за връх Белмекен са разпрострени дървените къщички и основната сграда на комплекса (ЦЕНИ за настаняване разгледайте тук). Аромат на сняг и горящи дърва изпълва въздуха. Защо Коледа е по-празнична и по-истинска тук, а не у дома, вижте в публикацията в блога ни "10 причини да отседнем в туристически комплекс „Андела“" тук.

 Празникът, който отбелязваме непосредствено преди Коледа е Бъдни вечер. И той, като повечето зимни празници, спада към групата на "неподвижните празници". Той се чества винаги на 24-ти декември. За разлика от предходните празници, Бъдни вечер се отличава с богата празнично-обредна система. В някои краища на България Бъдни вечер се нарича още "Мала" или "Детска Коледа".
Коледари - автентична стара фотография
   На този ден се извършват ритуали и обреди, които са свързани с посрещането на Коледа.

  На Бъдни вечер българите принасят в жертва прасе, което е гледано през цяла година. Макар и да колят на 24.12, то храните приготвени от свинското месо, а и от всяко друго месо, се консумират чак на Коледа. Това се прави с цел - денят преди Коледа се явява последният от така наречените "Коледни пости".


"Бъдник"
  Едно от характерните неща за този ден е ”бъдникът“. Той е задължителен за всяко семейство. Обикновено няколко мъже от дадено домакинство ходят в гората да отсекат дървото, което ще играе ролята на бъдника и ще гори цяла нощ. По традиция, бъдникът бива дъб или круша. Самият бъдник като се качи на шейната или друго превозно средство не трябва да се опира в земята или да пада на нея. Когато пристигне в дома, стопанинът го слага в огнището. Бъдникът трябва да гори без прекъсване не само в нощта на Бъдни вечер срещу Коледа, но чак до Йорданов ден. След като изгори бъдникът, пепелта от него не се изхвърля, а се ползва като лекарство през годината.


Традиционно украсена постна пита
  Основната обредна храна на този празник е постна. Тя винаги трябва да бъде тек, т.е. нечетен брой гозби. На празничната трапеза трябва задължително да има следните ястия: постен боб яхния, постни лозови сърми, варено жито, ошав, тиквеник (постна баница с плънка от тиква), зеленчуци, които са произведени през изминалата вече година. Наред с това се приготвя постна пита - украсена отгоре. Най-често използваната пластика е монограма на Христос, който се прави от две разточени къса тесто. По краищата се слагат топки. Тези краища са заградени от по-голям къс разточено тесто. Всичко това е свързано със символиката на старите българи. Топките на питата символизират овцете или другите домашни животни. Но най-често овцете, а затвореният кръг символизира кошарата. Това не е случайно, тъй като ранните християнски зографи са представяли Христос като добрия пастир, заобиколен от стадо овце. Освен това, според Библията, след раждането си детето Исус е сложено в ясла.

Празнична трзпеза
Автор: Ния Горанова, PuRple PR *


За запитвания и резервации в туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86



Facebook на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар