понеделник, 8 декември 2014 г.

Ползи за здравето от сауната





В настоящата публикация в блога на туристически комплекс"Андела" ще ви запознаем с ползите от сауната. Туристически комплекс"Андела" разполага със СПА център и фитнес в основната сграда на комплекса ( басейн, сауна, инфрачервена сауна, парна баня, фитнес, ледена кофа, ледена дупка, масажно отделение, душове), както и с външно бунгало ( сауна, парна баня, релакс зона, масажно отделение ). Всеки гост на комплекса може свободно да ползва всичко в него.

Ходенето на сауна има много ползи за здравето ни.  Част от тях са подобряване на кръвообращението и имунната система и тонизиране на мускулите.

По време на сауна сесия, ударите на сърцето на повечето хора се увеличат с над 50-75%, което наподобява увеличението на пулса, причинено от физическа тренировка. Повишаването на телесната топлина разширява кръвоносните съдове и води до увеличаване на притока на кръв, като по този начин се гарантира детоксикация на организма. 

Здравните ползи от седенето в сауната далеч надхвърлят това, че си отпочиваме и ставаме по-красиви. Сауната има силно въздействие върху здравето и общото благосъстояние на всеки индивид. Тя може да намали дневния стрес и да ни накара изпитате максимална релаксация и доволство. В доклад, публикуван от американския колеж по кардиология, водещи изследователи представят становището, че сауната е основно помощно средство при лечение на коронарни заболявания.

Изследвания са доказали, че съществува широк спектър от ползи за здравето, свързани с сауната. Ето и някои от тях обяснени по-подробно:

  • Тонизиране на мускулите: Една сауна сесия може да облекчи болките в ставите, да намали чувството за отпадналост и дори да намали целулита. Смята се, също така, че сауната ускорява метаболизма.


  • Подобряване на кръвообращението: Горещата сауна прави кръвоносните съдове по-гъвкави, като по този начин увелича циркулацията на кръвта дори и в крайниците. Тя осигурява пълна детоксикация и оксигенация на тъканите на тялото, както и оптимално разпределяне на хранителните вещества до всички части на тялото, включително кожата, която става по лъскава и ни придава младежко и свежо излъчване. Сауната е изпитан лек за различни респираторни заболявания, в това число и бронхит.


  • Изпотяване: Потенето е естествен механизъм за почистване на тялото. Сауната помага на организма в изхвърлянето на отпадъчните продукти чрез изпотяване. Нашата кожа е най-големият орган в тялото ни и над 30% от общия размер на отпадаците в огранизма ни  ни се изхвърлят чрез нея. Засиленото потене отваря порите на кожата и напълно премахва замърсяванията. В ежедневието кожата ни постоянно е изложена на различни химикали и замърсители, които могат да я направят груба и нееластична. Обилното изпотяване много подпомага отстраняването на тези вредни вещества и връща здравия красив блясък на кожата ни.

 
  • Подобряване на имунната система: По време на сауната, температурата на кожата се изстрелва до над 40 ° C, а вътрешната температура на тялото се повишава до 38 ° C. Това може да доведе до състояние имитиращо треска, която стимулира имунната система да произвежда антитела и бели кръвни телца, които се борят със заболяванията. Треската се счита за естествен механизъм за повишаване на устойчивостта на заболявания.


  • Помага при нарушения на съня: Сауната е прост, но ефективен механизъм за подобряване на качеството на съня. Тя се препоръчва и на пациенти, страдащи от хронично безсъние. Смята се, че един кратък период от 15-20 минути, прекарани в сауната е равен на почти 1-2 часа оживено интензивно ходене пеша.


  • Унищожава болести: Високите температури, постигнати в резултат от сауната генерират повишаване производството на вътрешна клетъчна енергия, което от своя страна осигурява ефективно унищожаване на някои болестотворни патогени като вируси и тумори.  Освен това по този начин се предотвратява появата на повтарящи се инфекции.


  • Подобряване не само на физическото но и на психичното здраве: Сауната гарантира по-добра психическа прецизност и чувствително намаляване на алергични състояния. Научни изследвания показват значителни подобрения в работата на черния дроб и имунната система, след сауна терапия. Сауната може да отстрани напълно тежките метали и канцерогенни токсини от организма.
Снимки от СПА центъра на туристически комплекс "Андела", можете да разгледате тук.



Важно! Вземете предвид следните препоръки:

  •  Пийте много минерална вода преди сауна сесия, за да компенсирате загубата на сол и вода, които ще имате, поради обилното изпотяване. От медицинското училище в 
  • „Харвард“ препоръчват: „Не ползвайте сауна ако сте употребили алкохол!“
  • Първоначално започнете с по-ниски стойности на температура.
  • Не говорете докато сте в сауната!
  •  Сауната не се препоръчва на бременни жени, както и на хора със сърдечни заболявания или с други болестни състояния.
  •  Преди да се отдадете на престой в сауната се посъветвайте с личния си лекар. Рано сутринта или преди лягане е най-доброто време за сауна.
  •  Хората с бавен метаболизъм могат да ползват сауната до два пъти на ден, а за тези с бърз е достатъчно веднъж на седмица.
  • Никога не стойте в сауната при прекалено сух въздух! – това може да увреди дихателната ви система.


Автор: Ния Горанова, PuRple PR *


За запитвания и резервации в туристически комплекс "Андела":

e-mail:
tc-andela@andela-bg.com
yundola@andela-bg.com
тел: 0354 19 222
GSM: 0879 82-70-86



Facebook на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Twitter на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Google+ на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Blog  на туристически комплекс "Андела" разгледайте тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар